Igår var jag och mina klasskompisar på vår första field-trip och det var på Telecom Argentina. Vi var där för att lyssna och diskutera deras sätt att arbeta med CSR. Efter några medialunas och en kopp kaffe välkomnades vi in i konferenssalen där Cynthia Giolito, CSR-manager, höll i mikrofonen. Det är Cynthia tillsammans med fem andra kvinnor som utgör det lilla, men viktiga, CSR-teamet på Telecom. Telecom är det största telefoniföretaget i norra Argentina och har ca 26,6 miljoner användare, 16 800 anställda och 1955 leverantörer.
I Argentina har ungefär 40 miljoner invånare. Klyftorna mellan fattiga och rika är fortfarande ett problem som präglar landet. Många har ingen tillgång till internet och telefon. De människor som dör på grund av att de inte kan ringa en läkare är inga unika fall, det händer idag. Och kommer hända imorgon.
Sedan fem år tillbaka har de 6 kvinnorna på Telecom arbetat med frågor som rör deras ansvar gentemot miljön och sina argentinska medmänniskor. Cynthia menar att man måste identifiera sina intressenter och ha en ständig och öppen dialog med dem. Telecoms intressenter är då de anställda, leverantörerna, den offentliga sektorn, miljön, investerarna, kunderna och samhället.
Under sina fem år har CSR-teamet t.ex. infört arbetsdagar i hemmet för de anställda, bidragit med internet och telofoni på ett avskilt universitet och förbättrat sin hantering av elektroniskt avfall. Cynthia berättade om många imponarande avtryck och hur viktigt deras arbete är för CSR-teamet. Men när hon fick frågan om hur företagetsledningen prioriterar dessa frågorna blev hon kluven. – Inte topp-5 i alla fall. Kanske topp-10, svarar hon eftertänksamt. – Det finns så mycket kvar att göra. Den dagen vi inte längre behövs, det är då har vi uppnått vårt mål, lägger hon till.
Det var ett intressant och givande första fältstudie på Telecom Argentina. Trots att CSR-teamet har långt kvar tills deras arbete är färdigt på Telecom, har det lagt en imponerande och stabil grund. All the best.

Johanna