Siden vi kom til Nicaragua har det vært ganske mange forskjellige demonstrasjoner her i León. Det første vi opplevde tror jeg var taxisjåførenes streik, for å få strengere regelverk mot pirattaxier (I dagene etter demonstrasjonen drev de også å knuste pirattaxier de så på sin vei..).

Ellers demonstrerer FSLN ganske ofte om dagen. Det har seg nemlig sånn at til høsten skal det være valg her i Nicaragua. Akkurat nå er Daniel Ortega president, og selv om han har dårlige sider (som abort-loven og korrupsjon) så er han veldig populær her i landet. Dessverre er det slik at grunnloven her sier at du bare har lov til å være president, eller i regjering en periode av gangen, dersom du vil stille igjen så må du enten gå av året før valget, eller vente noen perioder.

Forrige uke (tror jeg) lanserte FSLN Ortega som sin kandidat i høstens valg. Dermed bryter de grunnloven i Nicaragua. De andre partiene, høyesterett og andre tar nå til ordet for å få inn utenlansk hjelp for å hindre Ortega i å stille. Dette er det FSLN demonstrerer mot, noe de har gjort hele uka under slagordet «elección sin interferencia» – Valg uten innblanding.

Her en dag snakket jeg om FLSN og politikk med Roger og Sonia som er husvertene våre her på Monkey Republic, vi pratet om mye rart – men Roger ga meg nøye beskjed at jeg som utlending i grunn ikke får lov til å mene så mye om nicaraguansk politikk. Det er vel egentlig like greit – så lenge jeg får spørre. Den nicaraguanske historien er politisk veldig komplisert og interresant, og dermed er det vanskelig å sette seg inn i situasjonen for folk her uansett.

Men jeg har skjønt at det er en veldig viktig forskjell mellom folk som støtter FSLN her, du har de som er Orteganister, og de som er Sandinister. Veldig mange FSLNere er med i FSLN fordi de de støtter den originale politikken, noe av det man kjempet for etter revolusjonen, og de sosialistiske tankene FSLN er bygd på – men at de dermed ikke støtter Ortega, fordi han har blitt bitt av makta og gjort FSLN til noe annet.

Samtidig kan man sammenligne det litt med venstreradikale i Norge – f.eks. Rødt-medlemmer som stemmer SV, ved stortingsvalg for å støtte den rødgrønne regjeringen, fordi de veit alternativet er så sykt mye verre. Det blir litt sånn her, når alternativet er Alemán,som er en av de mest korrupte statslederne i historien (han har vært president før), så stemmer folk heller på Ortega.

Nå på tirsdag så var det en ganske stor demonstrasjon her i León. Denne gangen var det Juventud Sandinista, altså ungdomspartiet til FSLN som demonstrerte. Eller egentlig var det vel mer en markering, nemlig av den internasjonale dagen for vann – 22. mars. Og det var overraskende mange av dem! Gaten var full av ungdommer som ropte,  og jeg var helt med. Dessverre kjenner jeg ingen i Juventud Sandinista, men jeg tror jeg må prøve å finne dem nå som jeg har sett at de eksisterer (og nå som jeg kan kommunisere på spansk) – bare for å se hvordan de jobber 🙂

Marte