Da var det plutselig mars da!

Vi har kommet godt i gang med ting, fått ny foreleser som er kjempeflink, og prøver å planlegge litt hvordan vi skal få mest mulig ut av helgene fremover. Til langhelgen skal Anna, Mari og jeg, og hvem vet, kanskje fler, til Singapore. Har allerede bestilt billetter, det blir kjempegøy!!! Siden jeg reiste før vi begynte med studiene føler jeg at jeg egentlig har sett det jeg vil av Vietnam. De to tingene som er igjen jeg kunne tenke meg å se er Ha Long Bay, men der var det akkurat en båtulykke der 12stykker druknet, og ut ifra de jeg har snakket med som har vært der er det veldig mye søppel, veldig turistifisert, og veldig oppskrytt. Er vel kanskje en av de tingene vi rett og slett er for sent ute til å få med oss uten at det er ødelagt av turisme og mennesker generelt. Det andre jeg kunne tenke meg å se er Sapa, en fjellandsby der det bor vietnamesiske minoriteter, men det er visstnok også veldig ?ødelagt? av turisme. Dessuten var jeg jo så heldig å bli invitert med hjem til Vieng Sai i Laos, og så hvordan Hmong folket feiret nyttår, med herlige drakter og leker og tradisjoner. Skal vel kanskje litt til for å måle seg med det. Men Singapore har jeg jo ikke sett! Kjenner også at etter 3mnd i Asia, og stort sett veldig ut-på-landet deler av det, begynner byrotta meg å få litt panikk. Kjøpesentre med butikker, kafeer uten å bli overfalt av gateselgere, og bare det å komme seg ut av den lille boblen vi lever i her nede. Skal ikke si noe på det, det er veldig lett å glemme at det er en hel verden der ute, at dere er der hjemme og fortsetter livet på vanlig måte. Man tenker liksom at alt er satt på pause, først når jeg kommer hjem går alle andre videre også? Så feil kan man ta!

BACKSTREET BOYS!!!!

En annen ting å glede seg over er at vi skal på Backstreet Boys konsert i Hanoi!!! Blir så utrolig gøy, jeg mener, hvilke jenter har ikke hylt til Backstreet Boys sanger? Enten det er som 10 åring på jenterommet, eller på nash med gode venner som 16åring! Kan bare se for meg at de er helt i sitt rette element, Boy Band i Asia. Ekstremt mange bitte små asiatiske jenter som hyler for full hals, og det beste av alt er at vi kommer til å være høyere enn alle sammen, så vi får stjerneutsikt. Hvem vet, med et par høye heler ser vi vel over eventuelle gutter som skulle forville seg dit også! Samtidig får vi jo med oss Hanoi som by, vi var der jo riktig nok før vi begynte (under Tét, kinesisk nyttår), men skader vel ikke med en tur til?! Og når vi snakker om en jentegjeng på kanskje 10 stykker blir det jo en helt annen opplevelse? 😉

   Lesing ved bassenget er kanskje ikke alltid like effektivt… Men veldig, veldig deilig!

Ellers prøver jeg for harde livet å få til kite tur til Mui Ne, men det ser dårlig ut. Tar så innmari lang tid å komme seg dit, og da må man liksom være sikker på at det er bra kitevær. Så da vurderer jeg å reise den veien når jeg skal hjemover, prøve å få det til da. Og det er jo også et dilemma? Skal man reise rett hjem etter innlevering av gruppeoppgaven, eller skal man nyte livet mens man kan? Folk planlegger så mye forskjellig, og det er jo bare å henge seg på, det gjør det kanskje enda vanskeligere. Heldigvis reiste jeg jo en del før vi kom hit, så jeg har jo gjort mye av det som planlegges; Laos, Kambodsja, Thailand, eller se mer av Vietnam. Samtidig vet jeg at jeg må hjem og tjene penger ? er en fordel å ha råd til å betale for første husleie uten å låne penger av mor og far når man flytter ut første gang. Også er det dette med visum i Vietnam, det er ikke til å tulle med. Dersom man skal forlenge det koster det minst 85dollar, for en mnd. Jeg syntes ikke det gjorde noe, for jeg trengte bare en uke, men det er selvfølgelig ikke mulig. Så da blir det litt penger der også. Er ikke så greit dette kommunist byråkratiet.

Prøver jo også å få inn studier blant all denne planleggingen, og det er ikke rent lite vi skal ha gjort. Men foreleseren vi har denne uken er kjempeflink, Roy Huijsman, og det hjelper jo veldig. I morgen skal vi ha lest pensum, gått gjennom en artikkel litt mer nøye, og har forberedt enten et skuespill eller et miniforedrag, alt ettersom hva du meldte deg til. Bare tanken på at vi skal ha skuespill gjør jo at man gleder seg veldig mye mer da! Dessuten har han veldig mange gode eksempler fra å ha jobbet en del i Laos, og det er egentlig veldig spennende siden jeg har vært der selv. Da blir det ikke bare teori, men også litt lettere å sette inn i sammenheng!

   Flinke, flink student

En liten plan til som foregår er dykking!! Det er flere som har gått sammen og skal ta dykkelappen, det blir sikkert moro! Jeg har jo heldigvis Mari med meg, som jeg tok dykkelappen med da vi reiste i Malaysia i fjor, så vi kan bare spytte i maska og hoppe i havet, uten noe mer om og men. Skal se om vi får til å dra til Cham Island som er en time med båt fra der vi er, skal visstnok være veldig fint, så da får vi testet ut det også! Tok jo et lite minidykk da Birgitte tok sitt introductory dive, og det var herlig å være tilbake i åletrang våtdrakt som er umulig å få av, ører som tetter seg, krampe i legger av svømmeføtter, og generelt følelsen av vertigo. Så gleder meg veldig til å hoppe uti igjen, og det trenger ikke bli så lenge til!!

   Ellers er det mye annet å bruke penger på… mange klær som skal sys…

   …mat som skal spises, og drinker som skal drikkes!

Når jeg først skriver så må jeg jo fortelle at vi også har hatt tema-party! Startet egentlig med at det skulle være kostymefest, men etter å ha diskutert litt på tirsdagsmøtet ble det til slutt ?enighet? om ?80s-90s-badtaste? party. (begge de to første går vel ofte under bad taste, haha) Det var helt fantastisk hvor mye folk hadde kledd seg ut, det var gymdrakter, grorud-palmer, gutter i tights med sminke, og generelt mye grusomme farger og kombinasjoner. Ikke nok med det, det var en gjeng som hadde gått skikkelig inn for å organisere alt sammen, så de hadde fikset så vi fikk leie Beach Club?en for oss selv frem til klokken 12, og ordnet med transport ut dit. Hva skulle man gjort uten ildsjeler?! Ble i hvert fall en herlig kveld med billig øl, ekle buckets, stygge kostymer, og mye dansing?

Så burde det vel nevnes at solen er kommet for alvor! Det begynner å bli et godt antall brente rygger og neser, selv med solfaktor 30 på rundgang ? her gjelder det å passe seg. Så er det selvfølgelig de som ikke blir solbrente, som ikke egentlig trenger solkrem. (ikke at jeg er vokst opp med noen sånne i familien eller noe) som bare ?har fått litt farge? i løpet av dagen. Det er godt det finnes aloe vera, for å si det sånn. (ikke at jeg er noe unntak, haha!)

Nå er det heller ikke så lenge til vi skal komme i gang med gruppeoppgaven, og det tror jeg blir veldig spennende! Vi skal gjøre litt egen research her i Hoi An, og jeg tror det blir fint å få satt litt av teorien til praktiske ting. I tillegg blir det kjempespennende å komme i kontakt med noen av de lokale! Appropos det, så hadde vi åpen dag på skolen forrige uke! Da fikk vi besøk av en gjeng vietnamesiske studenter fra Danang, og det var en opplevelse litt utenom det vanlige!

Først var hele hurven med på forelesningen vi hadde, og det var lagt opp til at vi skulle snakke med dem og lære om det vietnamesiske skolesystemet. (noe egentlig har lest en del om på forhånd, men det er jo alltid interessant å høre det fra noen som har vært gjennom det) Han jeg snakket med spurte en del, men vi endte egentlig opp med å snakke om film. Han mente vietnamesiske filmer var kjempedårlige, og Forrest Gump var tidenes beste film. I tillegg til Casablanca og ?alle de andre klassikerne? som han sa. Stakkars fyr, når man skal snakke om film er jeg den siste man burde spørre så jeg jattet i vei om noen av mine yndlingsfilmer, som har selvfølgelig aldri hadde hørt om. Sånn blir det ikke så mye samtale ut av, så jeg fikk han til å fortelle mer om det vietnamesiske systemet i stedet for, og det han fortalte var ganske interessant. Når de studerer på universitetet er nesten 50% av fagene obligatoriske fag, som ikke har noe å si for den spesielle utdanningen din, det går mer på generell kunnskap. Blant annet er det VCP (vietnams kommunistiske parti) history, thoughts of Ho Chi Minh, og Marxisme. Problemet blir da, at når studentene er ferdige på universitetet er det ikke alltid de er kvalifiserte nok til å gå ut i arbeid. Dermed er det blitt vanlig at når man kommer ut av uni, går man kanskje inn i jobb med ekstra skole på kvelden, eller man fortsetter med ekstrakurs for å bli bedre kvalifiserte. I tillegg er det mange som drar på utveksling. Staten sponser scolarships til Øst Europa og Russland. (Rart det der. Dere kan dra på utveksling, men helst til andre kommunistland) Blant de som har råd til å stå for utveksling selv (og det er ikke mange) er det mest ønskelig å dra til Australia, USA, osv.

Det var utrolig interessant å snakke med Anh, som han het, bare for å få om ikke et aldri så lite innblikk i hvordan de tenker. Da jeg sa jeg ikke hadde tenkt å gå på Norges beste universitet, men at det var viktigere hvor jeg ville bo, og ikke ta utdanning i utlandet, i hvert fall ikke hele, selv om jeg har muligheten ble han helt sjokkert. Hvordan kunne noen si nei til en sånn sjanse? Og på mange måter skjønner jeg han så utrolig godt. Vi er så bortskjemte at det er helt utrolig.

Det var en skikkelig digresjon, men slutten på visa var i hvert fall at alle de vietnamesiske studentene (både gutter og jenter, hvis noen lurte) ble med til studiesenteret, der det var lunsj til alle, før det var lek og moro på stranden. En super måte å sjansen til å snakke med vietnamesere på vår egen alder!

Klem fra Kathrine