gårdagen blev en skön dag med en intressant taxitur till Elmina castle. vi skuttade in i en taxi och dividera lite om priset men kom fram till 6 cedi iaf. halvvägs till Elmina svärstannar föraren bilen och säger ”jag kan inte köra längre, poliskontroll”. tydligen så hade han inte sina papper i ordning och var inte haj på att muta som alla andra gör. så han vände och körde oss tillbaka till stan där vi fick skutta in i en annan taxi som både hade papper i ordning och var haj på att muta :P mitt inne i Elmina så stannar taxin och in väller fyra killar plus en till som satte sig i bagageluckan. jag och Marianne såg ut såhär ”vad f*n hände nu?” och skrattade på :P

slottet i sig var mäktigt. arkitekturen var massiv. men själva rundturen var inte den bästa jag har varit på. det började med att man skulle spendera 10 minuter i museet och läsa om historian (portugiserna kom och tog över kusten, sen kom tyskarna, sen kom britterna och Ghanas självständighetsdag inträffade 1957 i korta drag). sen när turen började drog guiden exakt samma historia som vi nyss hade läst om och som både jag och Marianne redan kunde :P han berättade hemska saker och visade hemska saker, men ingenting gav den där känslan av att någonting faktiskt har hänt här. Cape Coast castle ska vara bättre på så vis, där får man en krypande känsla i kroppen och en stark känsla av obehag enligt Marianne. Jag jämför med koncentrationslägret i Oranienburg, Tyskland. när vi gick därifrån grät jag. Här var jag lite likgiltig. känns hemskt att erkänna men thats the truth. så ska bege mig till Cape Coast castle och se om det är bättre som de säger någon dag.

Marianne och våra nästan helt uppätna chokladpannkakor som vi tänkte äta som efterätt men som vi fick som förrätt :P MUMS!

sen blev det shopping på hög nivå. Kilade runt i alla bodar runt slottet i Cape Coast och hängde med alla ”rastafari”-människor. så skönt att de inte hetsade en med att köpa utan bara var allmänt chill och knäppt trevliga. hittade lite julklappar och presenter i allmänhet så nu är de inte mycket shopping kvar. bara lite småsaker :)

dagen och helgen avslutades med en underbart trevlig fika med Sara, Mimmi, Oskar och Sebastian – kladdkaka, gifflar, capuccino och choklad. MUMS!

nu = research time!

– Hanna