var på en fieldtrip idag till cyklus där de tar hand om massa plast. en holländsk snubbe som har startat upp företaget som jag förstod det. de samlar in plast från runt om hela Ghana och sorterar i olika sorters plaster. tydligen så går det till så att företag, organisationer och små samhällen/byar samlar in PET flaskor och vattenpåsarna, när de har fått ihop en viss mängd ringer de till cyklus som kommer och hämtar upp plasten samt ger pengar till de som samlat ihop det.  samhällena får alltså betalt för att samla in plasten. sen så tas det hand om och en del av det skeppas till kina och en annan del av det används lokalt. företaget var väldigt noga med miljöfaktorn på hur de tar hand om plasten. de använder inga kemikalier när de tvättar plasten, bara vanlig såpa, de sparar allt plastdamm som bildas när de ”hackar” plasten i småbitar och tittar på sätt de kan använda dammet på, just nu är de inne på att göra gatustenar utav det. det var också super intressant att få höra om hur det var att starta upp ett företag i Ghana som INTE är ägt av regeringen. vilket innebär lite trubbel men också väldigt mycket positivt. tydligen så startades företaget under förra regeringen och när den nya kom till makten ville de klampa in bakvägen och ta över företaget med bestämmelser osv. företaget i sig har gjort en helt del för omgivningen. personalen som jobbar där är lokala personer som företaget har rekryterat och utbildat. de hjälper också till med att barnen till arbetarna ska få en grundläggande utbildning.

fick mitt första ”jobberbjudande” idag också. under introduktionen fick vi titta på olika plastsorter som de hade gjort rent och hackat upp. jag öppnade flaskorna och luktade på plasten vilket resulterade i att han som styr på stället tyckte att jag var så noggrann att jag skulle börja jobba där med sortering :P lite små skojj :) !

annars så har jag idag för första gången, nej andra gången, sen jag kom hit lagat mat :P pannkakor! mumsmums! maten här nere annars är inte direkt en höjdare. de tre godaste rätterna jag har ätit än så länge är:
– macaroni and cheese with grilled chicken
– pannkaka till frukost i söndags i Vli
– hellagad fisk med Ghanaris

allt annat är lite halvdant. det är mest ris och kyckling som pågår här nere. fast har i och för sig smakat hummer också, en gång. annars lever jag för det mesta på ananas. börjar bli beroende av ananas! äter nog en hel ananas om dagen. till lunch, när vi kommer hem och på kvällen. mums! frukten här är helt otrolig. kommer inte kunna gå tillbaka till att äta ”svensk” ananas efter att ha ätit den här nere. den här är för good!

– Hanna