Denne helgen var det planlagt en tur til Matagalpaområdet her i Nicaragua for å besøke en kaffefarm. Siden epidemien ikke hadde sluppet taket hos de fleste, var det et litt amputert reisefølge som dro av sted. På vei mot Matagalpa kunne man allikevel merke at flere hadde gamblet med at kroppen var fin igjen, da dostoppet på et kvarter ble utvidet til en time. Vel fremme på kaffefarmen, som ligger ca 1 timers kjøring fra Matagalpa by, sprang de mest nødne på do mens vi andre innljoserte oss på ”dorms”.

Denne kaffefarmen fungerte som et ”moderskip” for gårdene rundt, der Nicaen i gata fikk hjelp til å sette i gang et virke for seg selv. Målet var at man skulle kunne opprette en gård for å dekke sine primærbehov, mens overskuddet ble tilbakeført til hovedgården og solgt videre. Visjonen var at det skulle være non-profitt, der alt overskudd gikk til videreutvikling av organisasjonen og starthjelp til nye bønder. Uka etter vi var der, skulle det f.eks. komme folk og få høner som startkapital. Veldig bra opplegg som forvrig er støttet av mange land deriblant Norge, som til nå sysselsatte omkring 5000 (!) familier. Gården hadde f.eks. en avtale med et selskap som kjøpte egg av dem, som gikk til lunch for skolebarna i Matagalpa. På gården fantes det kuer, sauer, høner (både til egg og mat), markoppdrett og kaffe, alt drevet økologisk og dyrevennlig.

Vi fikk en guiding rundt farmen der vi badet i foss, fikk se fantastisk utsikt, møtte ”husdyra” og fikk se aper og dovendyr. Matagalpa er et fjellområde som er litt mer behagelig temperert enn varmehullet Leòn som gjorde at de syke sov godt (sov nesten mesteparten av turen), mens vi friske koste oss med ”farmlaget” mat og kaffe, kortspill og hengekøying… Deilig tur som anbefales om man vil avkjøle seg litt eller få ro til å lese pensum(første gang på en stund at undertegnede har fått bruk for genser på kveldstid).


Flott utsikt utover fjellbygda ved kaffefarmen. Tidligere hadde området vært nærmest nedhogget, men farmen har igjen gjort mesteparten av området/jungelen frodig..


Gårdssauene hadde nettopp økt i antall, so førte til at mange av jentene fikk pleiet «morsinstinktet». Vi fikk fersk økologisk geitost til hvert måltid (smakte slik som pultost lukter, ikke min personlige favoritt for å si det slik).


Her var også mange høner å plukke med 😉


Elisabeth fikk nærkontakt med en kalv. Tror det var et koselig Møøøøøøte…


Et par kalde forfriskende fosse og kulpebad gjorde godt for kroppen. Fikk også for første gang feelingen med å fryse i Nicaragua (går det virkelig an å savne gåsehud?)


Flotte bygninger fantes det også i Matagalpa…


Har fått med meg at det har blitt veldig populært med slike hoppebilder overalt. Dermed slenger jeg med i rekken, med et svev «Eddie The Eagle» ville vært stolt av…

På gjensyn!

Kos Kjetil