Mendoza – dag 1

Oppmøte utenfor min vinskoles bygning i Belgrano 04:00.  Jeg skulle på 1 ukes tur til vinelskerens drøm, til Mendoza, som ligger circa midt på i vest-Argentina, og som skilles fra Chile over Andesfjellene. Jeg greide å sikre meg en plass på denne turen for 3 uker siden.. men ikke visste jeg at alle som skulle reise var faktiske studenter, som enten gikk på skolen for å kunne jobb profesjonelt med vin, eller som studerte fulltid der for å faktisk bli sommelier. Mine turkamerater var visst i deres år nummer 2, halvveis inn i programmet. Så var det meg, eneste utenlandske, og eneste som bare hadde tatt vanlige vinkurs, en introduksjon til hva resten av gruppa studerte fulltid.

04:30 satt vi oss inn i bussen. Koffert i bagasjerommet, og veske og laptop med inn i bussen. Jeg var good to go! Skolen hadde leid inn en såkalt ”sovebuss”, med bare 3 seter på hver rad, 2 seter samlet, og en for seg selv på høyre side. Mye mer komfortabel enn bussen jeg kjørte med i 5 timer med til Punta del Este, i Uruguay. 05:00 var det avreise.  Og vi kjørte….og vi kjørte….og vi kjørte… Da klokken nærmet seg 12, begynte jeg å føle meg rastløs.. Men så ble klokka ett… så ble klokka to… hmm… fortsatt ingen populasjon, øde landemark, med kuer og okser som beitet markene. Flate slake sletter, ingen Andesfjell i sikte, ingen vingårder, ikke noe som helst. Fra sletter til ørkenlignende landskap med kaktuser og sand, tilbake til grønn-gule sletter der fersk biff gikk rundt og fetet seg opp.


Endelig, 19:47 begynte vi å se populasjon. Ut av vinduet så jeg en lang fjellrygg stikke opp fra det flate landskapet. 15 minutter senere ankom vi hotellet vårt, Puerta del Sol, i sentrum av byen Mendoza, i provinsen Mendoza. Vi ble tildelt rom, og jeg kom med ei jente som het Sabrina. 22 år, veldig søt jente, men snakket ikke et ord engelsk.  Vi kom oss opp til rommet, og jeg skjønte at Sabrina ville prøve å si noe, men ingen ord kom ut… Men da jeg sa til henne på spansk at hun gjerne kan snakke på spansk til meg, så ble hun nok lettet, for praten satt i gang. Selv om jeg kanskje ikke forstår hvert eneste småord, forstår jeg vanligvis sammenhengen, og det jo bare å spørre hvis man lurer på noeJ

Neste dag skulle vi reise fra hotellet klokka 08:00, så etter en liten middag på en fortauscafé, ble det rett i sengs.

Kom meg ut av senga, klærne på, deretter ned til frokost. Fra å bare ha fått 2 medialunas  (noe ala en fransk croissant) på hotellet i Punta del Este, hadde jeg ingen store forhåpninger om denne frokosten. Vanligvis er argentinere like ille som franskmenn når det gjelder frokost: én eller 3 medialunas/croissants, og en kaffe, så er de fornøyde. Gjerne med smør eller syltetøy. Men her ble jeg hyggelig overraksket:

Medialunas, som alltid i argentina. Unntaket var at her hadde de både vanlige, men også en grovere type, noe jeg likte godt. Andre brød, og toast-skiver. Fullt utvalg av kaffe, te og varm melk, ferskpresset appelsin- og vannmelonjuice. Frukt bolle med skrellet og oppskåret frukt. Ost, skinke, smør, 3 ulike typer syltetøy. En fullverdig frokost etter min mening!

Etter å ha spist en stor frokost, skulle som sagt drikke vin dagen lang, ble det ut i bussen. Vår første vingård, eller ”bodega” som det kalles, var Chandon. Hvem har vel ikke drukket Chandon champagne, eller Moet og Chandon. Vi ankom Chandon’s bodega, ble delt inn i 3 grupper på 15, og under en omvisning rundt av en guide ble vi forklart hva som skjedde hvor og hvilken betydning det hadde for vinen. Siden vi var en gruppe fra en vinskole, som liksom hadde studert dette i 2 år, ga de ikke den forenklede ”turist-versjonen”, men en fullpakket tekninsk forklaring, og vi fikk til og med slippe inn på områder forbudt for turistene.

Så kom ”la degustacion”, vinsmakingen. I et rom med flere store runde bord, dekket med hvite duker og med hvite stoler, skulle vi sette oss ned. Hver av oss hadde 7 vinglass, et vannglass og en ”spytte-kopp” av aluminium. En av sjefene for Chandon i Argentina, en franskmann som hadde kommet fra Chandon i Frankrike mange år siden for å utbygge Chandon og lage en ny avdeling i vinparadiset Mendoza, ga oss en introduksjon av Chandon og deres konsept, før han videre forklarte oss vin for vin hva det var, og hvorfor. Vi fikk 3 hvite ”vin base” (=vanlige viner), før vi fikk 4 ulike typer ”champagne” (selvfølgelig ikke ”ekte” champagne, men sprudlevin laget via ”methode champeniose”, samme metode). Alle spyttet ut vinen etter smaking, ”professionelle” som de er, men at en nordmnn spytter ut vin uten engang å svelge er uhørt fra min side, og viking som jeg er, nøt jeg dem alle, uten å spytte dem ut selvsagt. Som en av mine venner fra BsAs alltid sier: ”spittiers are quitters!”

På veien ut fra Chandon fikk vi alle tildelt en av deres gode champagner, en cuvée reserve, laget av Chardonnay. Så ble det tur til neste bodega, Terrazas de los Andes. Klokken var nå cirka 15:00 på formiddagen, og det ble tur ut i hagen, der det var dekket opp med 5 vinglass til hver, men også med en tallerken, noe som betydde at her skulle vi ha lunsj. 2 hvitviner, 3 rødviner. Så var det nydelig lunsj, og vi fikk utdelt 3 nye rødviner til å nyte med maten. På hvert bord satt vi 4 ”studenter” og en av de profesjonelle som jobbet enten for Chandon eller Terrazas, slik at vi fikk en liten diskusjon med de, og kunne snakke om karrierer innenfor vin, og de kunne svare på eventuelle spørsmål. Til slutt ble det dessert, og en hvit dessertvin. Så lang, 17 glass vin.

Til sist ble det besøk på Cheval des Andes, en ”collaboration” mellom Cheval Blanc i Frankrike og Terrazas de los Andes i Argentina. Igjen en fransk direktør som snakket med oss, og 2 nye rødviner sto for tur. Meget god kvalitet, og skal visst ha vært dyre.

Kom til slutt hjem 21:00, meget sliten. Ble en kort tur ut på en fortausrestaurant sammen med en gruppe fra vinskolen, deretter rett i sengs!