Våran nya tro-tro, de står welfare bus på den..
Dagen börjar med en lektion i Ghanesisk etik och lite historia. Ghana har en väldigt komplex och invecklat styre, då landet styrs av en regering, lagar och domstolen samt Hövdingar och sub-hövdingar i de olika communitys som finns landet runt..

I dag fick vi vara med på ett sådant möte mellan de olika hövdingarna och sub-hövdingaran i trakten. Känslan är mystiskt, religiös, spännande och lite Da vinchi- koden aktig.
Vi möts av ett 50 tal, mestadels män, i svarta skynken(pga att någon hade dött, annt fall färgglada), i speciella sandaler i plast och röda små tyg stycken. Under «party tälten» sitter en ordförare i rött skynke med en klubba i hand och en lång stav- grej liknande Rafikis i lejonkungen, fast lite glansigare.

Mitt emot alla dessa viktiga karlar och en del kvinnor sitter vi, ett 20 tal brunis(vitingar) och några andra besökare. Dealen är för att få komma och hälsa på är att man måste ta med sig 1-2 falskor schnapps, fråga mig inte varför, och lite pengar. När man överlämnat gåvan svara männen i kör om de är ok eller inte.(mäktigt) Ordförande blev irriterad och brusade upp då några hade kommit o inbjudna, och utan sprit till mötet. Han skällde ut dem bestämt på fanti och de fick lämna stället. När mötet var klart fick vi åka med dem till en begravningsfest i Elmina. En riktigt häftig upplevelse!

Elmina

Xxx

– Disa og Danielle –